Editorial

2019 - Creative Valley Achterhoek

Ester van de Haar
Directeur-bestuurder Gruitpoort

We hebben dit jaar ons 40-jarig jubileum gevierd! Al 40 jaar werken wij aan creativiteit en verbinding. Twee kerncompetenties voor de 21e eeuw. In de Achterhoek snappen we dat. Talentontwikkeling en creativiteit vinden we hier belangrijk. Ons cultureel voorzieningenniveau is hoog en velen vinden dat we zuinig op de Gruitpoort moeten zijn. De Achterhoek heeft zo’n creatieve broedplaats nodig. Zo blijkt uit de partnerpagina in dit bestuursverslag, misschien wel de pagina waar we het meest trots op zijn.

En dat we trots mogen zijn blijkt ook op dit moment. Half maart 2020 zitten we ineens in een algehele sluiting van de Gruitpoort als maatregel om de verspreiding van het Corona-virus verder terug te dringen. Maar dat betekent niet dat we stilzitten. Binnen 2 dagen had het LangLeveKunst-team een Telefonische Voorleesbrigade opgestart, ging JC over op digitaal jongerenwerk om toch contact te houden met de jongeren voor wie thuis helemaal niet zo’n veilige plek is, keken onze cultuurcoaches met de scholen hoe ze leerkrachten kunnen helpen hun online lessen creatiever te maken en hadden de eerste filmhuizers hun thuiskijktips via social media verspreid. Wat een veerkracht. Wat ben je dan trots op alle Gruitpoorters. Op onze scheppende kracht.   Dat 40e levensjaar heeft natuurlijk opnieuw in het teken gestaan van de voorbereiding op het nieuwe cultuurbedrijf. Om zo gezond mogelijk aan de start van het Cultuurbedrijf te kunnen verschijnen. We hebben de jongeren een prachtige nieuwe plek gegeven: JC, Jij Creëert. Zodat zij door kunnen groeien. Zodat Doetinchem een veilige en inspirerende plek voor jongeren heeft waar talentontwikkeling centraal staat. En we hebben geïnvesteerd in een tweede filmzaal. Nodig voor verdere groei van inkomsten. We hebben ‘m tussen de bedrijven door met ons eigen team, met eigen handen gebouwd.   Maar we hebben ook een reeks pijnlijke bezuinigingsmaatregelen uitgevoerd. We programmeren sinds dit seizoen geen cursussen meer, maar verhuren alleen nog ruimte aan docenten. Zowel de huurders als hun cursisten zijn heel tevreden. De meeste groepen zijn groter dan voorheen.   We hebben door deze bezuiniging niet meer alle disciplines in huis, maar voor het eerst hebben we wel een collectieve locatie elders: samen met de Stadskamer, Iriszorg en Riwis ‘bewonen’ we de STADSWERKPLAATS, in Hal 10 bij Laborijn. Zo dragen we bij aan een inclusieve stad.   En tot slot, we programmeren ook geen professioneel theater meer. Jarenlang was theater de ziel van de Gruitpoort. Maar soms is de harde werkelijkheid dat iets gewoon niet meer uit kan.

Cultuurbedrijf

De Gruitpoort verheugt zich er op samen met Amphion en Muziekschool Oost-Gelderland een stevige culturele spil voor de Achterhoek te vormen. Een gezond bedrijf, in co-creatie met haar partners en voor alle kunst- en podiumdisciplines.   Kortom, wij zijn er klaar voor! NB Dit online bestuursverslag is ook als pdf beschikbaar. Stuur een e-mail aan info@gruitpoort.nl als u dit wenst te ontvangen.