Educatie

Partner op gebied van cultuureducatie

In 2019 heeft de Gruitpoort zich verder ontwikkeld als partner van het onderwijs op het gebied van cultuureducatie. Gebruikmakend van de landelijke regeling Cultuureducatie met Kwaliteit is intensief samengewerkt met 5 schoolbesturen in 6 projecten en op 53 scholen.

Insteek is steeds scholen en teams te helpen hun onderwijs en het curriculum creatiever te maken.

Extra bijzonder is dat álle besturen voor bijna alle deelnemende scholen de bijdrage van CMK hebben verdubbeld. Alle besturen participeren dus ook financieel. Dat was ook noodzakelijk wilden wij onze dienstverlening aan scholen voortzetten, er is geen financiering vanuit de gemeente voor dit doel beschikbaar. Maar de Achterhoek is hierin een grote uitzondering. In weinig van de andere regio’s is het gelukt scholen op deze manier te laten participeren.

Ter voorbereiding op de aangekondigde bezuiniging hebben we wel (tijdelijk) afscheid moeten nemen van onze participatie in Bureau Cultuur & School. Daardoor is het aantal kunstenaars dat wij in de klas aan het werk hebben kunnen zetten wel aanzienlijk kleiner geworden.

Hoe we inhoudelijk te werk gaan lees je in het speciale magazine dat we daarvoor dit najaar uitbrachten.

Cursussen: transitie naar docenten als huurder

Sinds september 2019 heeft de Gruitpoort alle cursussen overgedragen aan de docenten. De Gruitpoort programmeert en administreert geen cursussen meer en huurt ook geen docenten meer in. We faciliteren wel! We bieden mooie lokalen, een fijn café, goede communicatiemiddelen en een online cursusplatform waar elke docent zijn cursus op kan zetten. Alle docenten die de afgelopen jaren een cursus in de Gruitpoort gaven hebben sinds de zomer van 2019 de mogelijkheid onder eigen naam een cursus te geven. Ook nieuwe docenten die iets willen opzetten krijgen die gelegenheid. We hebben het de naam Kunstlab gegeven om te laten zien dat wij de programmering niet meer bepalen. Het is duidelijk dat deze even inspirerende als pijnlijke beslissing het gevolg is van een noodzakelijke bezuiniging. Maar het goede nieuws is dat we meteen al zagen gebeuren waar we op hoopten: alle docenten die dat wilden zijn gestart en hebben volle groepen. Soms voller dan vorige jaren. En er zijn al flink wat nieuwe docenten bijgekomen. Langs de zijlijn blijven wij natuurlijk wel volgen wat er gebeurt. Als we nieuwe ontwikkelingen zien, kijken we of we verbindingen kunnen leggen.

Stadswerkplaats

Doetinchem of eigenlijk de Achterhoek is sinds september 2019 ook weer een mooie samenwerking rijker. De Stadskamer is namelijk in de Gruitpoort neergestreken. In twee, speciaal voor hen ingerichte lokalen werken zij met deelnemers die de reguliere stadskamer zijn ontgroeid of voor wie de Gruitpoort gewoon een fijnere plek is.

image

IJsselpracht

image

Kansen met Kunst

image

Meesters in de Kunsten

image

Art4Success

image

GelderVeste

image

Kunstkr8