Projecten & events

Samen bereiken we méér

Ook in 2019 hebben veel mensen de Gruitpoort weer gevonden als partner. Zowel instellingen als bedrijven als gewoon inwoners vragen ons steeds vaker om mee te denken om een los idee of een mooi project op een hoger cultureel plan te trekken. Dat maakt ons een creatieve broedplaats.

Zowel met bestaande als met nieuwe partners hebben we weer prachtige events neergezet. Zo hebben we in 2019 de organisatie van de cultuurprogrammering van het Stadsfeest voor onze rekening genomen, hebben we de Architectuur Prijs Achterhoek in de DRU georganiseerd, maar hebben we ook bijvoorbeeld i.s.m. Wim’s Muziekkelder het maandelijks terugkerende muziekevenement Songs & Whispers opgezet. Hieronder een greep uit de reeks van mooie evenementen met partners dit jaar.

Stadsfeest

Met een minimaal budget van € 3.000 werd het cultuurprogramma van het Stadsfeest georganiseerd. Het was een succesvolle samenwerking met o.a. diverse sportverenigingen, theater- en dansscholen, ondernemers (Meester Mokka, Hoornstra), Schminkkasteel, Circus, Stadskamer, Amphion, Muziekschool, Dragqueen en JC Urban Playground.

Achterhoek Business challenge

In een ludieke kennisquiz strijden jonge talenten uit de Achterhoek in het seizoen 2019/2020 voor de derde keer om de titel ‘Slimste bedrijf van de Achterhoek’. De Gruitpoort was deze editie naast evenementlocatie voor het eerst ook deelnemer aan het netwerkevenement.

Djazzvibes

Op 24, 25 en 26 mei vond de vierde editie van DjazzVibes plaats. Het festival staat bekend om verrassende cross-overs, muzikale kwaliteit en aandacht voor de jeugd. Gruitpoort is partner van DjazzVibes en samen organiseerden we o.a. de masterclass met Waylon én de brunch aan de 400 meter lange tafel in de Grutstraat op zondag.

Architectuur Prijs Achterhoek

Op 1 november 2019 vond de ontknoping van de tweejaarlijks terugkerende Architectuur Prijs Achterhoek plaats. Uit 20 inzendingen werden tijdens een feestelijke uitreiking met onder meer een optreden van On Stage GOUD de winnaars gekozen.

Veur altied

65 jaar De Graafschap werd in 2019 groots gevierd met een expositie bij het Stadsmuseum en de vertoning van de filmopname van de jubileumtheatervoorstelling ‘Veur altied’. De opening van de expositie werd op 22 maart georganiseerd bij de Gruitpoort en op 23 maart zat de zaal tweemaal vol met Graafschapsupporters die onder het genot van een hapje en een drankje genoten van de filmregistratie.

Verjaardagen

In 2019 vonden weer veel jarigen hun weg naar de Gruitpoort. Van kinderfeestjes tot grootse jubileumpartijen. Zo vierde Pim van Arkel in het voorjaar zijn verjaardag met workshops en uitgebreide horecaomlijsting. In het najaar stond Marian Elshof in het zonnetje tijdens haar verjaardagsfeest met een Gregoriaans buffet en de film Woman at war.

3D-lab

Elke dinsdagavond leert de 3D werkgroep van elkaar en ontdekken ze samen de mogelijkheden van het 3D printen. In de zomer was de officiële opening van het eindresultaat van Achterhoek in 3D. De tentoonstelling is te zien op de flaneersteiger aan de Oude IJssel.

Taalactiviteiten

Elke maandag wordt tijdens het wekelijkse taalcafé in informele sfeer geoefend met de Nederlandse taal. Daarnaast krijgen bedrijven met anderstaligen in dienst ondersteuning in de vorm van taalcursussen.

Autisme

Maandelijks is er in samenwerking met Rondom Autisme het RAS-Café (RondomAutismeSpectrum-café). Een gezellig samenzijn met als doel nieuwe mensen te ontmoeten, informatie uit te wisselen, problemen te bespreken of een spelletje te doen. Daar is het RAS-debat aan toegevoegd, waar aan de hand van stellingen of vraagstukken het gesprek wordt aangegaan.

Kunstbus

De Kunstbus van de Gruitpoort ging in 2019 tweemaal het land door. Op vrijdag 12 april naar De Pont museum en Spoorzone met LocHal in Tilburg. Op vrijdag 11 oktober ging de reis naar de wijk Roombeek, in Enschede. Vervolgens stak de KunstBus de grens over, naar het klooster Bentlage, in de buurt van Rheine.

Musicals

In 2019 kwamen verschillende musicals op de planken bij de Gruitpoort. Tiener Snow Ubbink kwam met haar eigen musicalschool optreden en basisscholen de Pas en de Haven brachten hun eindmusial op de planken.

Muziek

Nieuwe samenwerkingen brachten in 2019 meer muziek naar de Gruitpoort. Het Meezingkoor trekt volle zalen en in samenwerking met Wim’s Muziekkelder heeft ook het sfeervolle en intieme Songs & Whispers haar weg gevonden naar de nieuwe zaal.