Interview Alberto Vaccaro, docent Italiaans

Op 'field trip' naar Italië

Italiaans docent Alberto Vaccaro kan je alles vertellen over zijn geboorteland Italië. Op 20-jarige leeftijd verhuisde hij naar Duitsland en hij woont nu ongeveer 24 jaar in Nederland. Hij is als allround reisadviseur en manager al meer dan 30 jaar actief op het gebied van reizen, vrije tijd en toerisme. Op de maandagavond verzorgt hij de cursus Italiaans Conversazione in de Gruitpoort en dit doet hij vol passie!

Vertel eens, waarom de Italiaanse taal?

Alberto: ‘’De Italiaanse taal bestaat al heel lang. Je hebt de taal van het oude Rome (Latijn) en de taal van het moderne Rome (Italiaans). Door de eeuwen heen zijn de woorden van het Latijn langzaam veranderd in woorden van een andere taal: Italiaans. Elke regio in Italië onderscheidt zich met een eigen dialect, dat om culturele redenen vaak beschouwd wordt als eigen taal die is ontstaan vanuit de geschiedenis. Je hoort soms ook Franse, Spaanse of Arabische klanken."


"Ik denk dat iedereen op een bepaalde manier verbonden is met Italië. Dit kan door de Italiaanse kunst zijn, maar ook door kleding, literatuur of gerechten die veel voorkomen in Nederland en Europa. Italië is ook een zeer geliefde vakantie bestemming. Als je de Italiaanse taal spreekt, biedt dit een mogelijkheid om te communiceren met de Italiaanse bevolking. Ze zijn warm, open en sociaal en dat kenmerkt Italië tot een heel toegankelijk en bijzonder land.’’

Kan iedereen de Italiaanse taal leren?

Alberto: ‘’Ja, zeker! Veel Nederlandse en Italiaanse woorden lijken op elkaar zoals bijvoorbeeld: continuïteit--> continuità (continuum in Latijn). De taal heeft ook veel open klanken en dat is makkelijk om aan te leren. De grammatica heeft in tegenstelling tot de Nederlandse taal een structuur met vaste regels. Om de Italiaanse taal echt goed te leren kennen, moet je het gewoon durven spreken. Italianen zullen je nooit beoordelen en waarderen het enorm als je het probeert.’’

'Durf Italiaans te spreken, een Italiaan zal je nooit beoordelen'

Hoe ziet een reguliere lesavond er bij jou uit?

Alberto: ‘’We beginnen altijd met een rondje waarin we iets vertellen over het weekend en dat uiteraard in het Italiaans. Als er een fout wordt gemaakt, corrigeer ik het niet, maar ik laat de cursisten juist doorpraten. Als ze dan zijn uitgepraat, worden eventuele structurele fouten besproken. We lezen thuis een (Italiaans) boek, we analyseren het en maken er een samenvatting van. Dan vindt er een pauze plaats, wat eigenlijk een verlenging van de les is en waar uitsluitend Italiaans wordt gesproken. Na de pauze behandelen we vaak het leerboek, waarin we niet teveel ingaan op de grammatica, maar meer op de conversatie aangezien we op het B2/C1 niveau zitten. Af en toe behandelen we ook een luister- en of video opdracht, maar dat vind ik zelf ook best pittig, want dat gaat heel snel haha! Ik probeer de cursisten enthousiast te maken door verschillende lesvormen te gebruiken, zoals bijvoorbeeld een frontale les, 'flip-the-classroom', rollenspelen, werken in groepen en ‘field trips' in Italië."

Is er een persoon of plaats dat jou inspireert uit Italië?

Alberto: ‘’Ik kom oorspronkelijk uit Palermo, de hoofdstad van Sicili. Daar heb ik 20 jaar gewoond, dus daar heb ik automatisch binding mee. Wat mij echt inspireert is de cultuur van Sicilië. Sicilië is een karaktervol eiland met veel verschillende gezichten. Je moet durven om daarnaartoe te emigreren. Het is dus heel bijzonder en eigen. Er zijn grote verschillen tussen de cultuur van Sicilië, de rest van Italië en Europa. In Sicilië hebben de mensen heel veel respect voor hun afkomst. Dat is buiten Sicilië veel minder. Het is een eiland dat heel aantrekkelijk is, maar het heeft ook een bepaalde status. Het is een eiland waar je van moet houden, het is een soort haat/liefde verhouding. Maar als je dit kunt accepteren, dan zie je de schoonheid ervan in.’’

'Ik draag mijn passie voor Italië over aan mijn cursisten'

Je gaat sinds 2 jaar met je cursisten op een Italiaanse studie- en taalreis. Kun je daar iets over vertellen?

Alberto: ‘’Vorig jaar waren we in de regio Veneto. Lagunes, eilandjes, historische plekken, et Po Delta Park, muziek, kunst, sport en ontspanning in deze prachtige hoek van het Italiaanse schiereiland. Dit jaar zijn we van 11 t/m 14 mei naar Sicilië geweest. Het hoofdthema van deze reis was het bezoeken van steden, dorpjes en gehuchten die als achtergrond hebben gediend voor de film ‘’Il Gattopardo’’ (de Tijgerkat). De film, gebaseerd op het gelijknamige boek, gaat over de strijd tussen het oude en nieuwe Italië in de 19e eeuw. Deze periode wordt genoemd 'Il Risorgimento'’ (Herrijzenis). Een bijzonder verhaal over het onvermijdelijke einde van de Siciliaanse adel, over liefde en familiedrama in het zinderende Siciliaanse landschap. Het boek in het Italiaans hebben we vooraf grondig bestudeerd. We zijn met 10 cursisten geweest, met ook een aantal cursisten van mijn vrouw Nina (niveau A2). ‘’

Cursisten aan het woord

'Meer aan het woord dan de leraar'

‘’De lessen van Alberto zijn top! Er wordt gefocust op communicatie, waardoor wij als leerlingen vaak net zo veel (of meer) aan het woord zijn dan de leraar.

Wat me erg aanspreekt aan de les is dat er alleen Italiaans gesproken wordt, daardoor je dus continu bezig bent om de taal te oefenen.

Het toppunt van de cursus is de jaarlijkse reis naar Italië!’’

Joel Smees (cursist Italiaans Conversazione)

'Ik smelt als ik Italiaans hoor spreken'

‘’Waarom een cursus volgen? Om met iets totaal anders dan mijn werk bezig te zijn! Waarom Italiaans en niet Spaans? 'Daar kun je toch veel meer mee', volgens anderen. Nou… als ik Italiaans hoor spreken, dan smelt ik.

Ik was al lang verknocht aan Italië, niet alleen om de taal, maar om veel meer, de cultuur, het eten, de wijn, het landschap, de afwisseling, mooie steden, noem maar op. En laat ik het nou treffen om in een heel leuk klasje terecht te zijn gekomen, met allemaal enthousiaste cursisten en bovenal een bloedfanatieke docent. Wekelijks starten we onze conversazione met een rondje actualiteit, wat houdt ons bezig. In het Italiaans natuurlijk.

Vervolgens bespreken we telkens een hoofdstuk uit het boek dat we thuis lezen. Afgelopen jaar 'Il Gattopardo', waar we vervolgens ook de verfilming van bekeken en als dolce ( toetje) een reisje naar Sicilië aan vast knoopten. Naar de plekken waar de film speelde, perfect georganiseerd door onze docent Alberto Vaccaro.

Kortom; ik kijk terug op een erg leerzaam jaar, waarin ik met gedreven mensen erg veel plezier aan heb beleefd."

Marly Burger (cursist Italiaans Conversazione)

Joel Smees (rechts)

Monastero

Marly Burger (3e van rechts)

Monreale

Taormina

Alberto Vaccaro verzorgt op maandagavond van 19.00 - 20.30 uur de les Italiaans Conversazione bij de Gruitpoort.