Corona

Van de vloer naar online

"Dat ene belletje vergeten we bij JC niet snel meer, de deuren moesten dicht en de eerste ‘JC-in-corona-berichten’ konden de deur uit"

In januari, februari en het eerste deel van maart moesten we elke dag kijken hoe veel jongeren we nog binnen konden laten bij JC. De groepen groeiden met de dag en de planningen voor de activiteiten in 2020 werden afgerond.

Dat ene belletje vergeten we bij JC niet snel meer. Computers konden uit, de deuren moesten dicht en de eerste ‘JC-in-corona-berichten’ konden de deur uit. Geen groepen jongeren meer, alle activiteiten on-hold en starten met brainstormen. Hoe gaan we de jongeren bereiken? Wat vinden de jongeren fijn om van ons te krijgen in deze periode? Het Nederlands Jeugdinstituut beschrijft enkele speerpunten voor het online jongerenwerk. Richt je op contact, behoud zicht op de jeugdcultuur, signaleer de ontwikkeling van jongeren en zorg voor zichtbaarheid bij partners enz. Mooi! Precies wat we wilden. Alle socials werden ingezet. Elke week gingen we live op Insta en Facebook, draaiden we muziek in de avond, creëerden we een online kookprogramma met ‘de koekenbakkers’ en beseften we dat we al deze activiteiten na Corona een vaste waarden moest blijven in de toekomst.

Muziek

Koken

LHBTheetje

Colin te Booij startte 2020 met het LHBTheetje. Bij JC wilde hij jongeren uit deze scene een plek bieden waar ze samen konden komen. Colin: ,,Aan de acceptatie in de Achterhoek moet nog veel gebeuren. Ik spreek jongeren in Doetinchem die niet uit de kast durven te komen, omdat ze bang zijn dat ze op school, door familie of vrienden worden afgewezen.” ,,Iedereen is bij JC welkom, ook hetero’s in die leeftijdsgroep’', benadrukt de Didamse student. ,,Ik heb iemand gesproken die zei: ik vind het best eng. Mag ik een heterovriend meenemen? Geen probleem, natuurlijk.”