JC Academy

vAN ON STAGE NAAR ON LINE

"Je moet voor de camera jezelf theatraal bloot geven, zonder dat je de energie en verbinding voelt van andere leerlingen"

Elke woensdagavond ontmoeten de On Stage leerlingen elkaar om te acteren, improviseren, zingen en maken ze samen muziektheater. En dan moet je van het één op andere moment alles samenvoegen tot online lessen. Dat was wel even wennen voor onze On Stage leerlingen. Want hoe ga je online met elkaar zingen? En hoe speel je scènes zonder dat je elkaar ziet of voelt?

Dan ga je samen brainstormen en wordt on stage online. Er werden wekelijks Zoom-sessies georganiseerd waarbij de leerlingen met elkaar gingen improviseren en hierbij ontstonden grappige en onverwachte momenten. Ze maakten kennis met het camera acteren en sommige leerlingen werden stemacteurs voor een kijk- en luisterboek van Luuk Dewulf. Daarnaast werden er ook online in de film-theaterzaal van de Gruitpoort inspirerende interviews gehouden met oud leerlingen. Deze vorm van online lesgeven was soms ook wat ongemakkelijk of gênant. Je moet ineens voor de camera jezelf theatraal bloot geven, zonder dat je de energie en verbinding voelt van andere leerlingen om je heen. Maar hoe vaker de online lessen plaatsvonden hoe beter het ging en ontstonden er mooie gesprekken en werd er veel gelachen. Dit zorgde ervoor dat de leerlingen toch het gevoel kregen dat ze in contact bleven met elkaar en de woensdagavond de On Stage avond bleef.

Blik op de toekomst

Gelukkig opent het JC nu langzaam weer zijn deuren en kan On Stage zich ook weer richten op de toekomst, want de zomerprogrammering staat voor de deur. Deze zomer zullen de leerlingen aan de slag gaan met verschillende projecten en dat op 1,5 meter afstand. Denk aan solovoorstellingen, filmprojecten, improvisatie en locatievoorstellingen. Genoeg inspiratie en motivatie om samen weer lekker aan de slag te gaan en mooi muziektheater te maken en te beleven.

:"Ik vond de improvisatie lessen erg leuk,We kregen een onderwerp en situatie en moesten dan op elkaar reageren en dat zorgde online voor grappige en chaotische situaties"

Benieuwd hoe onze On Stage leerlingen Levi en Puk deze online periode hebben beleefd en wat On Stage voor hun betekent?