Bootcamp

Van boxen
tot dansen

"De ruimte die we krijgen om mee te denken, op eigen niveau mee te doen en dit samen met de coaches te doen, maakt het echt leuk"

Julie, 17 jaar en student sport en recreatie, wist bij JC al snel het onderwerp sport en gezondheid op tafel te krijgen. "Waarom staat er een frisdrankautomaat en geen karaf met fruitwater?’’, "Mag ik ook fruit neerzetten?’’. Stap voor stap kreeg ze steeds meer jongeren mee.

De frisdrankautomaat ging eruit, kannen met fruitwater kwamen op tafel en de eerste stappen om te sporten in JC werden met elkaar gedeeld. Samen met Julie en Sportservice Doetinchem hebben we de eerste lessen opgezet. Julie pakte de begeleiding op en de jongeren deden enthousiast mee. Springtouwen, buikspieroefeningen en zelfs tafeltennis werden een onderdeel van de sportavond.


Julie: "Tijdens de avonden zie ik jongeren sneller met elkaar in contact komen. Ze zijn serieus aan het sporten, maar lachen met elkaar en zoeken elkaar op andere momenten vaker op. Ik vind het mooi om te zien dat dit vaak jongeren zijn die elkaar buiten niet tegen zouden komen."

Stimuleringsprijs

Via het Noaberfonds wisten we geld te krijgen voor materialen. Hierdoor konden we boksen, konden de jongens los gaan met gewichten en werden de lessen van Julie steeds uitdagender. Als extra beloning kregen we begin 2019 de stimuleringsprijs vanuit Sportservice Doetinchem. Met het bijbehorende bedrag konden we extra materialen aanschaffen.


Jongeren denken mee over de invulling. Van boxen tot dansen op ‘Just Dance’. Iedereen kan op zijn niveau aansluiten. Vanuit Sportservice Doetinchem krijgen we de expertise, voorbeelden voor in de lessen en mogen we aansluiten bij events. Samen met Sportservice stimuleren we jongeren om ook bij verenigingen te kijken en door te stromen.


Sinds de nieuwe keuken in gebruik is genomen, wordt er samen gekookt. Natuurlijk gaat er af en toe iets op het menu dat wat ongezonder is, maar altijd zijn er groentes aanwezig. Jongeren sluiten voor een klein bedrag aan en zijn onderdeel van alle voorbereidingen, het koken en het afruimen. De Doetinchemse waterweek werd omarmt, waardoor de frisdrank verdween en fruitwater verscheen.

"Sporten bij JC voelt veilig en gezellig"

'Tijdens het sporten kan ik me uiten'

"De ruimte die we krijgen om mee te denken, op eigen niveau mee te doen en dit samen met de coaches te doen maakt het echt leuk. We zijn actief bezig, maar lachen veel. Tijdens het sporten kan ik me makkelijker uiten en wanneer ik me even niet goed voel, weet de coach me met een onderdeel uit te dagen om mee meer te uiten. Bijvoorbeeld met boksen. Ik zelf vind de danslessen het allerleukst. We maken er een wedstrijd van, maar zijn wel fanatiek.


Door te sporten bij JC heb ik weer meer energie en maak ik andere vrienden. We zijn allemaal niet de beste sporters, maar we kunnen samen wel actief bezig zijn. Als het hier goed gaat wil ik proberen bij een vereniging te gaan. Dit kan ik zelf uitkiezen als we een keer bij een vereniging gaan sporten. Hierdoor is het minder spannend dan alleen te gaan."


Deelnemer Bootcamp

"Door te sporten bij JC heb ik weer meer energie en maak ik andere vrienden"