Coderdojo

Techniek is cool

"Samen met anderen een voorbeeld zijn voor elkaar"

Twee keer in de maand organiseert Coderdojo Achterhoek samen met JC een Coderdojo. Professionals en vrijwilligers uit het veld begeleiden jongeren bij het programmeren en coderen. Stap voor stap leren ze de basis en werken ze naar grotere projecten. Arduino, Raspberry-PI en robotica worden ingezet om op een uitdagende en educatieve manier samen te werken.

Bij onze Dojo leren jonge mensen, tussen de 7 en 17 jaar, om te programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, programma's te maken, games te maken en meer. Dojo's worden opgezet en georganiseerd door vrijwilligers. Naast het leren programmeren, ontmoeten deelnemers ook anderen like-minded mensen, delen deelnemers waar ze aan aan het werken zijn en maken ze nieuwe dingen. CoderDojo maakt development en leren programmeren een leuke, sociale en kick ass ervaring. CoderDojo heeft slecht één regel: 'Boven Alles: Wees Cool!', pesten, liegen en mensen hun tijd verdoen is niet cool.

Technische vaardigheden

Nick, vrijwilliger, ziet Coderdojo als de beste stap om jongeren meer inzicht te geven in allerlei technische vaardigheden. Als mede-oprichter van Coderdojo Aalten, Groenlo en Doetinchem weet hij een steeds grotere groep jongeren te motiveren. "Als ze de basis beheersen, kunnen we in teams meedoen aan robotgames en uitwisselingen organiseren met andere locaties. Op deze manier willen we naast kennisoverdracht ook de kinderen en jongeren van hun kamertjes af krijgen. Hiervoor hebben we een plek als JC hard nodig. Zij hebben de kennis voor de sociale kant, wij verzorgen de technische kant!’’

CoderDojo is een open source, door vrijwilligers opgezette beweging die staat voor het houden van gratis, non-profit development clubs en reguliere sessies voor jonge mensen. Omdat CoderDojo open source is kan elke Dojo anders zijn en staat volledig los van andere Dojo's.

"Ik vind het fijn om met anderen te programmeren, Thuis mag ik dit nu vaker doen en op school heb ik dit in de klas laten zien, De mensen bij Coderdojo laten hele coole robots en drones zien waar we mee mogen werken,"

"Ik ben de laatste keren bij Coderdojo geweest, omdat ik te horen heb gekregen dat ik eerst wat kennis moet hebben voor ik later de opleiding mag doen, Ik kom elke keer op de laatste Coderdojo van de maand vanuit Amsterdam, Mijn oma woont in Doetinchem en ik kan dat goed combineren zo, Ik leer hier om via Scratch mooie spellen te maken, Het programmeren gaat steeds beter en ik mag de volgende keer via Raspberry Pi starten aan robotica,"

Sophie, deelnemer Coderdojo

'Hier kan ik iets voor anderen betekenen'

"Voor Pascal is theorie niet weggelegd, tijdens de les op op school was het interessanter om met Arduino in de weer te zijn. Laptop aan, codes tikken en nadenken of hij iets kon bedenken voor mijn Escaperooms. Dit leverde hem vervolgens een bijbaantje op waarbij hij zijn technische talent goed in kon zetten. Het was nu tijd om ook iets voor anderen te beteken. Een jonge talentvolle vent die zijn kwaliteiten graag over willen brengen op de jongste bezoekers. Hij straalde, gaf de kinderen volop aandacht en kwam steeds weer met nieuwe ideeën. Ondertussen zoekt hij JC steeds vaker op. "Hier kan ik tenminste iets voor anderen betekenen en hoef ik me niet te vervelen!’’, zegt hij dan. Of: "Moet ik nog iets ophangen, aanleggen of kan ik ergens anders mee helpen?’’


Pascal is zo’n voorbeeld zoals we die in gedachten hadden bij de start van Coderdojo. Niet op de slaapkamer gamen en knutselen, maar samen met anderen een voorbeeld zijn voor elkaar. Ergens bij horen en betekenisvol zijn! Mooi middel... techniek!"

Ferdy Wissing

Coach