De ontmoeting

Ontmoeten, hoe vanzelfsprekend ging dat vroeger! Praatje bij de bakker, op het dorpsplein, over de heg, na afloop van de kerkdienst…. Nu vliegt de jonge generatie van hot naar her, append, vloggend, twitterend. De oudere garde kan hen letterlijk en figuurlijk niet meer bijbenen. En daar wordt niemand blij van!

Jolanda Lindenberg en Belia Schuurman weten er alles van. Wij, vrijwilligers Jan Menderink en Beatrijs Ouwehand, ontmoeten hen bij Leyden Academy on Vitality and Ageing, waar beiden werkzaam zijn. Het streven van Leyden Academy, het verbeteren van de kwaliteit van leven van oudere mensen, ligt hen na aan het hart. Beiden hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de beeldvorming over ouderen en de gevolgen daarvan. En ze weten ook, hoe je die beeldvorming positief kunt beïnvloeden.

Jolanda Lindenbergtle

Wetenschappelijk staflid van Leyden Academy , sociaal-cultureel

antropologe PhDen gepromoveerd aan het Max Planck Instituut voor Sociale Antropologie.

Eerste indruk

“Persoonlijk, Langdurig, Gelijkwaardig: dat zijn de drie pijlers om interventies tot een succes te maken,” vertelt Jolanda. “Het is belangrijk eerst een individuele persoon beter te leren kennen voor je met een groep aan de slag gaat. De eerste indruk die je van iemand krijgt, geeft een zeer incompleet beeld en levert vaak stereotypen op, zo werkt dat nou eenmaal. Je moet meer tijd investeren om daar achter te kunnen kijken.”

Slowdates

Bij de Slowdates van de Gruitpoort ontmoeten jongere en oudere mensen elkaar, raken in gesprek aan de hand van thema’s en leren elkaar beter kennen. Belia merkt op, dat de Slowdates onder andere succesvol zijn door het persoonlijk contact tussen jong en oud. Ook de gemêleerde samenstelling van het gezelschap maakt de ontmoetingen interessant. Belia is bij een aantal Slowdates aanwezig geweest.


Jolanda: “De meeste activiteiten die voor ouderen worden georganiseerd, zijn op projectbasis en kortdurend, om de eenvoudige reden dat de financiën beperkt zijn. Maar met sporadische contacten bouw je geen relatie op. Ontmoetingen over een lange periode verspreid, zorgen ervoor, dat mensen elkaar werkelijk beter leren kennen en dat vooroordelen doorbroken kunnen worden, waardoor een waardevolle relatie kan ontstaan.“ En dat geldt voor alle partijen!

Belia Schuurman

Als PhD-kandidaat werkzaam bij Leyden Academy,

bacheloropleiding in Culturele

Antropologie en Ontwikkelingsstudies

en een research master in Social Cultural Science.

Persoonlijk, Langdurig, Gelijkwaardig

“Het is ook van essentieel belang, dat jong en oud in hun contact gelijkwaardig zijn. Beide generaties moeten iets voor elkaar kunnen betekenen en op zoek gaan naar gedeelde interesses.”


Landelijk ontplooien zich steeds meer initiatieven om de contacten tussen generaties te bevorderen. Zo zijn er verschillende woonvormen van de grond gekomen, waarbij jong en oud in elkaars buurt wonen, waardoor het leggen van contact op een vanzelfsprekende manier ontstaat. Een hoopvolle ontwikkeling!

De Slowdates blijken perfect te passen binnen het kader Persoonlijk, Langdurig, Gelijkwaardig, zo bevestigen Jolanda en Belia. Een goede gespreksleider, de juiste groepsgrootte en een ruime facilitering zijn voorwaarde en ook die vinden zij dik in orde. Tezamen een mooi compliment voor de Gruitpoort en reden om vooral door te gaan op de ingeslagen weg. Een weg die betekenisvolle ontmoetingen mogelijk maakt, waardoor het leven weer glans krijgt.


En Jolanda en Belia? Die zetten met veel plezier het werk waarvoor ze gekozen hebben voort, op zoek naar mogelijkheden om de samenleving leeftijdsvriendelijker te maken.