Door jonge ogen

Breng jongeren en ouderen samen met kunstactiviteiten en er ontstaan mooie gesprekken. Scholieren Selma Verbeek, Faye Bongers en Silke Leenders vertellen over hun bijzondere ervaringen.

hARTebeeld

Selma Verbeek

hARTebeeld, een kunstzinnige titel voor een mooi project! Leerlingen gaan op locatie met ouderen aan de slag en maken samen een collage over het leven van de oudere. En het kan niet anders dan dat ze daarvoor met elkaar in gesprek gaan!

Selma Veerbeek, 16 jaar en vierdejaars leerling Zorg & Welzijn van het Metzo College, deed in het voorjaar mee aan dit project, een co-creatie van Lang Leve Kunst & Naoberschap, woon-zorgcentrum Den Ooiman van Sensire en het Metzo College.


"De laatste keer moest hij bijna huilen. Hij vroeg of ik op Facebook zat en nu zijn we vrienden op FB."

Tussen Geraniums en Netflix

Faye Bongers

Tussen Geraniums en Netflix… een titel die je meteen doet denken aan oud en jong! Niet zo gek, want hij heeft betrekking op het gelijknamige project van Lang Leve Kunst met 90 leerlingen van het Rietveld Lyceum en ouderen. Zij praatten met elkaar over vooroordelen tussen jong en oud en dat werden interessante gesprekken. De leerlingen schreven er een verhaal over.

'Jongeren van nu zijn eigenlijk veel minder sociaal.'

Het verhaal van Faye Bongers, Mavo 4 leerlinge van het Rietveld Lyceum, gaat over haar opa en is vorig jaar door de jury bekroond. Door de ogen van opa wordt de lezer even helemaal meegenomen naar een andere tijd.

“Ik wilde het met mijn opa hebben over alle dingen waar iemand van mijn leeftijd mee bezig is. Dus over uitgaan, drank, zoenen, seks…"

StillAlive

Silke Leenders

En jawel, al die dingen zijn de revue gepasseerd toen de 16-jarige Silke Leenders, Havo 4 leerling van het Rietveldlyceum, afgelopen schooljaar meedeed aan het project StillAlive. Dit project is geïnspireerd op de Achterhoekse Stillevens die kunstenares Louise te Poele maakte in opdracht van het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek. De leerlingen leerden van Louise hoe je het maken van een stilleven aanpakt en theatermaker Jesse de Vries vertelde hen, hoe je in gesprek kunt gaan met ouderen en wat het op kan leveren als je durft door te vragen.

De lessen van beide kunstenaars hebben Silke geen windeieren gelegd.