Slowdate Overnight

Boaz Boele - theaterdocent, regisseur en trainer - verblijft als begeleider in oktober drie dagen en drie nachten, samen met zes ouderen en zes jongeren, in de Gruitpoort.

Hoe ontstond het idee voor Slowdate Overnight?

"Ik heb altijd geroepen: Sluit me op in een hok met zes bejaarden en ik ben gelukkig. Ik had al langer in gedachten dat ik dat gewoon eens moest gaan doen, om te zien wat er dan ontstaat. Dat was de basis. Ik vind het fijn om mensen met elkaar te verbinden, ouderen en ook jongeren. We hebben het gekoppeld aan de bestaande Slowdates en zo ontstond al snel Slowdate Overnight."


Wat is het plan?

"Het plan is nog behoorlijk open. Het kader is, dat we een aantal dagen met elkaar in de Gruitpoort opgesloten zitten en dat we een presentatie geven als we eruit komen. Het is wel de bedoeling dat er een beetje reuring ontstaat. Door te verleiden, door te verrassen en door te verbinden. Daarbij gebruiken we bijvoorbeeld spellen, interviewen we elkaar en stellen vragen. Maar ik wil zintuigelijk beginnen, dat de deelnemers elkaar nog niet spreken, maar een tijdje alleen kunnen zien, voelen en ruiken en dan kijken wat er ontstaat. Wel vanuit het idee dat het altijd een meerwaarde heeft als je elkaar leert kennen en je niet alleen in je eigen wereldje blijft zitten. We maken met elkaar een wereldje. Wellicht dat de ouderen nog tips hebben voor de jongeren en de jongeren de ouderen kunnen laten inzien dat de jeugd van nu nog zo slecht niet is en ze echt wel hun best doen."

‘Sluit me op in een hok met zes bejaarden en ik ben gelukkig.’

Is dat ook het doel?

"Nee, want als dat niet gebeurt dan is het ook prima. Het doel is om je met elkaar te verbinden, om samen iets te maken, om elkaar te zien. Omdat je langer bij elkaar zit, ontstaat er een nieuwe dynamiek. Er zullen andere gesprekken op gang komen. Mensen kunnen misschien genoeg krijgen van een situatie en dat is prettig, want dat zorgt voor reuring. Het is absoluut niet de bedoeling dat er geruzied wordt , maar ik werk wel toe naar reuring, beweging Als je verbinding wilt creëren, dan moeten mensen zich openstellen. Dat proces stop je nu in een soort snelkookpan."

Hoe speel je in op ‘het moment’?

"Ik zorg dat ik genoeg plannen heb liggen en vervolgens houd ik me waarschijnlijk niet aan zo’n plan. Wat ook een mooi plan is. Het hangt heel erg van de groep af, van het moment, de sfeer en de dynamiek. Dus ik heb een soort van bakkie waar ik in kan grabbelen. Je kunt ook alles vol plannen met uitjes, dan krijg je ook reuring, maar dat is reuring aan de buitenkant. Zonder plan, als je veel binnen blijft en er niks is, krijg je meer diepgaande reuring. Het blijft dan niet oppervlakkig."

‘Een proces in een snelkookpan'.

Je hebt net een half jaar door Azië gereisd. Heeft dat invloed op je aanpak van Slowdate Overnight?

"Verbinding maken vind ik erg fijn, ik word er gelukkig van. Tijdens mijn reis heb ik veel verbinding gemaakt met mensen zonder dat we elkaars taal spraken. Slowdate Overnight starten met verbinden-zonder-woorden neem ik daarvan mee. We hebben de neiging om alles te zeggen, te bepraten en te verwoorden, maar elkaar aanraken gebeurt steeds minder. Niet alleen ouderen, maar ook jongeren worden steeds minder aangeraakt. Ongemakkelijke momenten worden weggeveegd door bijvoorbeeld het grijpen naar de mobiele telefoon. Het is ook lastig, want er mag steeds minder en dat snap ik ook wel, maar aanraking is van levensbelang. Naast theaterdocent ben ik ook masseur, meer stilstaan en meer ‘voelen’. Dat wens ik de wereld toe."

En nà Slowdate Overnight?

"Op zijn minst hoop ik dat, wanneer de jongeren en ouderen elkaar bijvoorbeeld in de supermarkt tegenkomen, ze even een praatje met elkaar maken omdat ze het zo leuk hebben gevonden en er een band is ontstaan. Als ze bij elkaar op de koffie zouden gaan is het natuurlijk helemaal mooi, maar dat is een behoorlijke stap verder."

Cees de Graaf (92)

' De omgangsvorm van de jongeren bij de Slowdates, vind ik heel correct.'

Kaya van den Dikkenberg (21)

' De ouderen die mee doen aan de Slowdates zijn aardig en heel grappig!'