40 jaar
cursussen, lezingen & excursies

Van Macramé naar Printen in 3D

Tussen de cursus Macramé in 1979 en het 3D Printlab in 2019 is er in de Gruitpoort een groot aanbod geweest van uiteenlopende cursussen, lezingen en excursies. Te veel om op te noemen. Sommige cursussen waren geen lang leven beschoren, andere zijn nog steeds populair, zoals tekenen, schilderen, boetseren en edelsmeden.

Soms bepaalde de ‘trend’ van die tijd wat er werd aangeboden: macramé, spinnen en weven was eind jaren ‘70, begin jaren ’80 erg populair. Er werden 2 grote weefgetouwen aangeschaft. Helaas was het bezit van de zaak het einde van het vermaak: de populariteit van weven nam af en na verloop van tijd stonden de weefgetouwen werkeloos in het lokaal. De cursussen macramé, spinnen en weven werden uit het programma gehaald.

Ook theatercursussen waren populair, onder andere Oriëntatie Spel en Theater voor volwassenen, jongeren en kinderen. Theaterwerkplaats voor jongeren vanaf 16 jaar, Auditiebegeleiding, Speltraining, Fysieke Training, Fysiek Acteren, Theatersport en Muziektheater i.s.m. de Muziekschool.


In 2005 besloten de Gruitpoort en de muziekscholen hun krachten te bundelen en werd Muziektheaterlab ‘Grid’ opgericht.


Vanaf 2014 werden ook de lessen van de Volksuniversiteit ondergebracht bij de Gruitpoort.

Van docent met vast dienstverband naar ZZP'er

In 1979 kregen alle docenten een vast contract aangeboden. Vanaf 2008 werd er geen dienstverband meer aangegaan en konden docenten alleen nog op ZZP-basis voor de Gruitpoort werken, zowel op de scholen en in projecten, als voor het geven van cursussen.


Met ingang van seizoen 2019-2020 is de Gruitpoort nóg een stap verder gegaan door de docenten echt als ondernemer te zien: ze de ruimte te laten huren, hun cursisten te werven en zelf te zorgen voor het factureren.


Uit het feit dat docenten jarenlang aan de Gruitpoort verbonden blijven en cursisten lang (soms wel 40 jaar!) lessen blijven volgen, kun je opmaken dat de Gruitpoort voor veel mensen een prettige, inspirerende en belangrijke plek is!

‘Ik schilder al langer. Heb 7 of 8 jaar les van Jos Klaver gehad. Nu volg ik een cursus bij Marcel Reijerman. Het leuke aan de Gruitpoort vind ik de inhoud van de les. Je hoort een andere visie en het daagt je uit. Als het nodig is krijg je advies van de docent en daar leer ik van. Bovendien is de gezelligheid van de groep belangrijk en doe je inspiratie op van elkaar.’

Bijzondere cursussen

image

3D printen

image

Kunstbus

image

Taalcafé

image

Gebouwen Gruitpoort

image

Beeldhouwerscollectief

image

'We hopen op nog vele bijzondere momenten hier in de Gruitpoort. We voelen ons vereerd dat dit het eerste jaar is dat docenten zomaar binnen kunnen vliegen. De Gruitpoort is een plek van verbinding in de regio.'

Geraldine Cornelissen & Bart Helmantel

image

Debby Watulingas

'De groep was een vertrouwde, veilige omgeving'

image

Jan Jenniskens

'Niet alleen een creatief, maar een cultureel centrum'

image

Mariëtte Schouten

'Zonder de Gruitpoort was ik misschien nooit zo ver gekomen'

image

Jozef Kemperman

'Dan begint het verdwalen, maar het verzuipen gebeurt niet’

'Ik volg nu een aantal jaren les bij de Gruitpoort en vind het nog steeds leuk. Ik heb een ochtend in de week les en zit op maandag ook op het ‘open atelier’. Je bent lekker een paar uur bezig, krijgt achtergrondinformatie en soms opdrachten, wat ik ook leuk vind om te doen. Thuis komt het er niet van of word je snel afgeleid: je bent aan het schilderen, doet even iets anders, vergeet dat je bezig was en hup… zijn je kwasten hard!'