40 jaar filmhuis

Korte toelichting 40 jaar Filmhuis

In januari 2019 bestond het Gruitpoort Filmhuis 40 jaar. De laatste jaren heeft het Filmhuis een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De ontwikkeling in de techniek heeft voor de operateurs de nodige veranderingen opgeleverd. Van sjouwen met grote spoelen is het nu computerwerk geworden. Begonnen met een 16 mm projector, in 1998 over naar de 35 mm en in 2012 de start van de digitale projectie.

Het aantal vertoningen is fors toegenomen. Het begon met één voorstelling in de twee weken, en nu is dat uitgegroeid tot wel 14 voorstellingen per week, met soms 9 à 10 titels verschillende titels, waaronder af en toe ook een landelijke première. Het aantal filmtitels in 40 jaar filmvertoning is bijna 1700. Het aantal bezoekers is daardoor ook enorm toegenomen, zoals de grafiek hiernaast laat zien.


Naast deze succesverhalen zijn er natuurlijk ook mindere verhalen te vertellen. Er is een kinderfilmhuis geweest, maar dit heeft het niet kunnen bolwerken. Ook zijn er diverse projecten geweest om meer jongeren naar de film in de Gruitpoort te krijgen, zoals Moviezone, en om jonge regisseurs een kans te geven ( Nieuwe Blikken). Deze initiatieven hebben het niet gehaald wegens gebrek aan belangstelling.


De festivals die het Filmhuis georganiseerd heeft hebben wel steeds grotere aantallen bezoekers getrokken, waarbij de combinatie met eten (eerst buiten de deur, later met de fantastische kookkunst van Merel in de Gruitpoort zelf) een groot succes werden. En niet te vergeten de organisatie van de Buitenfilm in de maand augustus gedurende vele jaren nu alweer.


Als klap op de vuurpijl sdaar de opening van de tweede zaal nog bijgekomen aan het eind van het jubileumjaar. Dit vraagt voor de vrijwilligers een grote aanpassing, omdat er nu dienst gedraaid wordt voor twee zalen waardoor ze zelf de film niet kunnen zien. Hulde daarom aan de vrijwilligers, zonder wiens bijdrage het niet mogelijk zou zijn om zo’n fantastisch filmaanbod te genereren voor de inwoners van Doetinchem.

Ans Smit

"Van 1 voorstelling per twee weken naar 14-16 voorstellingen per week!"

Marianne & Gerrit Poelman-Morsink

"Het begon met 2 jongemannen die een filmhuis in Doetinchem wilden oprichten nadat ze in Arnhem het filmhuis hadden bezocht."

Jessica de Lepper

"Met de komst van een tweede filmzaal in het verschiet kunnen er binnenkort nog meer mensen komen genieten van een prachtig actueel filmaanbod."

Harriët Tomassen

"Nieuwe mensen leren kennen en heel graag naar de film gaan, dat waren de twee redenen om vrijwilliger bij de Gruitpoort te worden."

René Smeele

"In de regieruimte kijk ik altijd naar de foto met zwartgeblakerde beamer. Eronder dreigend: dit gebeurt als je de ventilator niet aanzet."