40 jaar Gruitpoorttheater

Het Gruitpoorttheater was een landelijk podium van eigengereide makers en talent waar Merel Langenhoff een bijzondere band mee opbouwde. Daarna heeft John von der Linden, zonder subsidies, het stokje overgenomen tot het eind. Het theater als landelijk podium is voorbij. Maar als plek voor eigen makers bloeit die nog altijd.

Voor makers als Ine te Rietstap was de Gruitpoort een plek om te bouwen aan een eigen theatertaal. Voor mij was het een plek om zelf te spelen en te maken, eerst met kinderen en jongeren en later met allerlei groepen ‘niet-spelers’.

Wendelien Wouters begon er Muziektheaterschool GRID dat al vijftien jaar kwalitatief, bezield theater maakt met kinderen en jongeren en dat zich nu ontwikkelt van een school naar een werkplaats die met producties de markt op gaan, zoals met Grid Goud.

Ik wil op zoek naar wat de kern is van waaruit wij in beweging komen en geraakt worden. Waarvoor we staan en warm lopen. En van wat ons is bijgebleven. Wat de tijd liet stilstaan, ons hoofd en hart opengaan. Wat verbond ons allemaal even of zette iets op scherp? Wat was kwetsbaar en sterk tegelijkertijd? En waarom? Omdat het je iets openbaarde over theater maken? Je acteurs of spelers zag, die jou verraste, die je meenamen; de bezieling van de makers. Of het je aanzette tot je eigen voorstellingen?

'Wat de tijd liet stilstaan, ons hoofd en hart opengaan'

Theater is iets vluchtigs, het verdwijnt in de tijd maar soms blijft een voorstelling nazinderen. En hoe breng je deze ervaring over aan mensen die er niet bij waren. En hoe vang je zoo iets zoiets ongrijpbaars als een creatief proces in woorden. Soms weet je niet eens hoe je het doet. Maar wel of het klopt of niet.

De makers van de Gruitpoort die ik bevraag of zichzelf bevragen hebben die kwaliteit allemaal. Ze weten wat ze aan het doen zijn. Al is de weg daarnaartoe heel verschillend. Ook Merel legde vanuit haar ervaring als maker een verbinding met de makers die ze uitnodigde op de Gruitpoort. Het is met deze gesprekken toch ook een beetje zo dat je jezelf tegen het licht houdt.

Theatermaker Jos Spijkers

Terugblik

Theatermakers Ine te Rietstap, Wendelien Wouters en Jos Spijkers en theaterprogrammeurs John von der Linden en Merel Langenhoff kijken terug op 40 jaar Gruitpoorttheater.

Ine te Rietstap

image

Wendelien Wouters

image

Jos Spijkers

image

Merel Langenhoff

image

John von der Linden

image