Een wederzijds genoegen

Beatrijs Ouwehand

Vrijwilliger Lang Leve Kunst & Naoberschap


De Dikke Van Dale neemt in mijn leven een prominente plaats in, zowel letterlijk als figuurlijk.

Vaste plek op de boekenplank en onder handbereik.

Vrijwel dagelijks ontmoeten wij elkaar en ontvang ik ruggensteun, bevestiging, opheldering.

Nu dit e-magazine om de vrijwilliger en het vrijwillige werk draait, grijp ik dus automatisch naar die Dikke. Even kijken wat ze daarover te melden heeft.

Het levert dit keer weinig spannends op. “Uit eigen beweging”, “niet gedwongen” en “iemand die zich vrijwillig meldt voor iets”. Even duikt de herinnering op aan mijn boze leraar aardrijkskunde, die paars aanliep toen hij een nepdrol op zijn stoel aantrof. Het was de tijd dat ik nog een beetje ondeugend was. Vrijwillig dient de dader zich te melden, want anders…….. Hoe zo: “Uit eigen beweging”, “niet gedwongen”?

Nee, ik word dit keer niet warm van vriendin Van Dale.

'Vrijwilligers zijn mensen die vrij zijn en willen, simpel'

Maar gelukkig heb ik haar nu ook niet zo hard nodig, ik heb zelf wel enig idee.

Vrijwilligers zijn mensen die vrij zijn en willen, simpel. De portemonnees blijven gesloten en je haakt aan als je wilt en kunt.

Vrijwilligers hebben iets te brengen èn ze ontvangen iets.

Hoe leuk is het, met een lieve dame op leeftijd te praten en voor haar een verhaal te schrijven over de tijd dat ze kind was en zich eindeloos verheugde op het naderende kerstfeest, met witte brood en verse worst…….


Hoe fijn is het, als je samen met de mevrouw die altijd enige afstand bewaart, zomaar twintig minuten zit te zingen van een Rijtuigie, de blanke top der duinen en kleine Greetje uit de polder… Haar krachten zijn afgenomen, haar humor geenszins! Als ik haar vraag of de fotograaf de volgende keer mee mag komen, antwoordt ze: “O jee, dan moet ik mijn bh maar aantrekken!”


Hoe ontroerend is het, als er Elfjes op papier verschijnen die getuigen van de onvoorwaardelijke liefde voor een zoon…..


Hoe verdrietig is het, te beseffen dat iemand die de leeftijd der sterksten bereikte, nauwelijks uitzicht heeft op betekenisvolle dagen….


Hoe waardevol is het dan, als er onverwacht ruimte en tijd is elkaar te ontmoeten, elkaar te trèffen als het even kan….. Een wederzijds genoegen!


Beatrijs Ouwehand

Vrijwilliger Lang Leve Kunst & Naoberschap