Filosofieproject Oud=In

UITNODIGING OM TE GROEIEN

Goed oud worden, wat is dat en hoe doe je dat eigenlijk? Filosofe Hanne Laceulle schrijft er een boeiend artikel over. Machteld van der Meij, programmaleider van Lang Leve Kunst en Naoberschap, krijgt het onder ogen en wordt er erg enthousiast van. Het vormt de aanzet tot het filosofieproject Oud=In, een project waarbij het vooral draait om het gesprek en de gemeenschappelijke zoektocht naar ‘De kunst van het goed ouder worden’.

Richting krijgen en richting zoeken

Vrijwilligers Jan Menderink en Okkie Klinkspoor nemen het voortouw bij Oud=In. Ze stellen een programma samen en zijn gespreksleiders bij de sessies. Wat betekent dit vrijwilligerswerk voor henzelf? “Eerst wist ik eigenlijk helemaal niet zo goed wat ze nou bedoelde,” zegt Jan Menderink lachend. Met die 'ze' bedoelt hij programmaleider Machteld van der Meij. “Maar we raakten aan de praat en we waren het erover eens, dat we met z’n allen anders moeten gaan kijken naar ouderen en hun rol in de samenleving. En dat ook oude mensen in staat zijn geestelijk te groeien.”


Het leek Machteld mooi daarover eens van gedachten te wisselen met ouderen en met dat idee komt ze bij Jan Menderink, die, net als Okkie Klinkspoor, als vaste vrijwilliger betrokken is bij Lang Leve Kunst. En van het een komt het ander. Lang Leve Kunst krijgt er alweer een prachtig project bij: Oud=In!


“Dat is eigenlijk wel zoals het gaat hoor, bij Lang Leve Kunst, er ligt niet veel vast. Het begint met een idee en als vrijwilliger krijg je veel speelruimte daar invulling aan te geven op de manier die het beste bij jou past,” aldus Jan. Okkie: “Maar dat moet je natuurlijk wel liggen. Er zijn ook veel projecten waarbij je gewoon lekker uitvoerend mee kunt doen, zonder dat je zelf iets moet ontwikkelen. Er is een leuke mix tussen richting krijgen en zelf richting zoeken. Er kan veel en er mag veel.”

Oud=In op Schavenweide

Het filosofieproject Oud=In streek onlangs neer in woonzorgcentrum Markenheem Schavenweide. Tijdens zes wekelijkse sessies werd intensief gesproken over goed ouder worden en hoe je dat wellicht kunt beïnvloeden. Het aantal deelnemers overtrof alle verwachtingen! Daaruit blijkt dat er behoefte bestaat het daar met leeftijdgenoten over te hebben. Eerder werden gelijksoortige bijeenkomsten gehouden bij de Gruitpoort en er is in november een nieuwe reeks gestart staat een nieuwe reeks gepland voor november.

'Ook oude mensen zijn in staat geestelijk te groeien'

Groei

Jan: “Met dit project heb ik het best lastig gehad, ik had nog nooit iets met filosofie gedaan. Het was een nieuwe wereld om in binnen te treden, maar ik vond het wel een heel leuke en spannende expeditie.” Okkie vult aan: “Het is zoeken, in je hoofd en met elkaar. En dat wil je ook met de groep deelnemers tot stand proberen te brengen.” Lachend vervolgt ze: “Ik had dit nog nooit gedaan, dit lag buiten mijn comfortzone. En ik heb het toch gedaan en het is fantastisch.” Jan: “Dus het klopt wel wat Laceulle zegt: “Ik ben oud en ik ben toch gegroeid.” De sfeer in de Gruitpoort nodigt uit om te groeien.”


Talenten benutten, een leven lang

Okkie: “Het is toch vaak zo, dat je als oudere niet meer aangesproken wordt op dat waar je goed in bent. Als je onderwijzer bent geweest en je moet het maar doen met kegelen en bingoën, met alle respect hoor, terwijl je daar niets mee hebt, dan is dat moeilijk te verteren. En daarom zit er een grote meerwaarde in wat wij doen met de projecten van Lang Leve Kunst.”

Jan betrekt het ook op henzelf: “De dingen die wij als vrijwilligers doen, maken dat ook wij onze talenten kunnen benutten en ons verder kunnen ontwikkelen. Een win-winsituatie!”

Vrijwilliger worden? Ga een keer mee!

Dat klinkt prachtig, maar hoe weet je nou of het iets voor jou is, vrijwilliger worden bij een van de projecten van Lang Leve Kunst & Naoberschap?


Okkie: “Ga gewoon een keertje met me mee. Ervaar en kijk wat je leuk vindt.”

Jan, met pretlichtjes in de ogen: “Als je gek bent op gokken, moet je vrijwilliger worden bij de Gruitpoort. Je moet jezelf af en toe een uitdaging bezorgen. Als je uit je comfortzone wilt treden, kun je bij de Gruitpoort aan je trekken komen! Ik noem ze de manisch creatieve mensen.”

Okkie: “Maar ook als je dat niet wilt, dat vind ik het mooie. Ik zeg altijd tegen de voorlezers: Je mag creatief zijn en iets anders bedenken, maar dat hoeft niet. Dat vind ik heel belangrijk, doen waar je goed in bent en wat je leuk vindt.”

Okkie Klinkspoor

Okkie Klinkspoor (65 jaar) is vijf jaar maatschappelijk werker bij de Kinderbescherming. Daarna is ze gedurende 33 jaar werkzaam in de verslavingszorg, zowel uitvoerend als leidinggevend en coachend. Haar eerste activiteit bij Lang Leve Kunst is schrijven voor het project Verhalenoogst in 2016. Inmiddels kent 'iedereen' haar als bevlogen coördinator van de Voorleesbrigade van Lang Leve Kunst.

Jan Menderink

Jan Menderink is geboren op 22 september 1946 te Ommen. Jan volgt de HBS-B en de Sociale Academie richting P&O. Tot zijn pensioen werkt hij als directeur HR bij TUI Nederland en Achmea. Zijn eerste Lang Leve Kunst-activiteit is schrijven voor het project Verhalenoogst. Nu is hij coördinator van het project Oud=In. Zijn levensmotto is: Always look on the bright side of life ☀.